Eda Gecikmez ile çalışma ortamında görüştük. Bunun önemi , sanatçının kesme, parçalama, seçme, ayırma ve tekrar bütünleme/gruplama süreçlerinin tam ortasına düşüvermemizdi. Kesik dergi fotoğraflarından oluşan yığınlarla duvardaki bitmiş sürreal atmosferli enfes eserler arasında bulunmak içimizde pek tanıdık olmayan garip hisler uyandırıyor. “Sahne arkası” veya “mutfak” ta yeni biçimler/anlamlara yola alan, gizemli ve görünmez ipliklerle kurulmakta olan yeni ağların doğumuna şahit olmak sanatçının işleriyle ilişki kurup kavramakta insanı ayrıcalıklı bir konuma taşıyor.
Gecikmez’in yöntemi ve son ürünü arasında direkt bir bağlantı var; eserler tanıdık imajların yeniden kurgulanması ile yaşadığımız toplum, ilişkilerimiz, benliklerimiz ve bedenimiz konusunda sorular soruyor, bizleri de kışkırtıyor yeni sorular için… Kolajlarda kullanılan öğeler tanıdık, hatta çok olağanlar. Ancak nihai tabloların son derece zarif ve estetik duygumuzu okşayan kompozisyonları bize değişik olasılıkların, örüntülerin ve kombinasyonların varolabileceğini duyumsatıyorlar. Medyada bizi çevreleyen bu olağan ve gündelik yaşamımızda tekrar tekrar üzerimize boca edilen görüntüler insanları belli kalıplara iten bir hegemonyanın araçları olabilir mi? Eserlerinde seçtiği sıkça ve belli bir ritimle kullandığı gözalıcı tüketim objeleri görselleri düşüncelerimizi ve kişiliklerimizi istila edip biçimlendirebilir mi, bedenlerimizi bile? Sanatçı sorularıyla ve sırları kendisinde saklı biricik estetik duyarlılığıyla bize özgürlüğü, cesareti ve seçeneklerimiz olduğunu hatırlatıyor. Atölyesinde hegemonyanın baskın ve arsız söylemlerini kesip parçalayarak söylemine çomak soktuğunu düşünüyor ve yaratma sürecinin son derece şifalı ve iyileştirici yönünü vurguluyor.
Bu söylem biz izleyicilere de önemli bir ipucu sunuyor, özellikle yaşadığımız bu pandemi koşullarında. Sanatın insanca duyumsamalarımıza ve niteliklerimize direkt katkısının ötesinde iyileştirici özelliklerini keşfetmemizin ve yüksek dozlarda almamızın tam zamanıdır diye düşünüyorum.
Attila Güllü
Kasım 2020





Eda Gecikmez, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim Bölümü’nden mezun oldu. Lisans eğitimi sırasında bir yıl İspanya Valencia Politeknik Üniversitesi San Carlos Güzel Sanatlar Fakültesi’nde eğitim gördü. 2016- 2017 döneminde Beyrut, Lübnan’da Ashkal Alwan Plastik Sanatlar Derneği’nin düzenlediği Home Workspace Sanat Eğitimi Programı’na katıldı. 2019 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans programını bitirdi. 2004 yılından itibaren yurtiçi ve yurtdışında birçok karma sergiye katıldı, uluslararası sanat projelerinde yer aldı. Son olarak, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Bölümü Sanatta Yeterlik Programı’na başlayan Gecikmez çalışmalarını İstanbul ve Ankara’da sürdürmektedir.